NOS NieuwsAangepast

Zelfverbranding Jakarta om AOW

Door correspondent Michel Maas in Jakarta

De 69-jarige Nederlander die zichzelf in Jakarta in brand stak, blijkt al maanden geleden met zelfmoord te hebben gedreigd. De man stuurde wanhopige brieven aan kranten, aan premier Rutte, minister Rosenthal, Kamervoorzitter Verbeet en de Nationale Ombudsman. Hij smeekte daarin om hulp.

De Nederlander woont al jaren in Indonesië. Hij blijkt problemen te hebben met zijn AOW en pensioen, die niet meer werden uitbetaald.

De man overgoot zich vrijdagmiddag voor de zij-ingang van de Nederlandse ambassade met benzine en stak zichzelf in brand. Hij werd in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta. Inmiddels is hij overgebracht naar een ander ziekenhuis, dat beter is toegerust voor de behandeling van brandwonden.

Vrouw en kinderen

In zijn brieven schrijft de man hoe hij, zijn vrouw en drie kinderen letterlijk op straat wonen, en hoe zijn pogingen om zijn geld te krijgen telkens stuklopen. In een brief gedateerd 18 januari 2012 schrijft hij: "Wij staan op het punt zelfmoord te plegen (…) wij sterven letterlijk van honger en dorst".

De ambassade wordt in de brieven als schuldige aangewezen. Een woordvoerder van de ambassade wil echter geen commentaar geven op de zaak en verwijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Geen vast adres

Volgens iemand die bekend is met de zaak zijn het pensioen en de AOW van de man door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) enige tijd geleden inderdaad stopgezet. Reden daarvoor was het feit dat de man geen vast adres in Indonesië meer bleek te hebben, zodat betaling niet langer mogelijk was. "De SVB en de ambassade hebben alles geprobeerd om de zaak toch te regelen, maar de man weigerde een adres op te geven en wilde ook niet naar de ambassade komen om te praten over een oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl