NOS NieuwsAangepast

'Jonge Griek wil bijdragen'

Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

"Als je me nu vraagt op wie ik ga stemmen, dan heb ik echt geen idee", zegt Theodore Klouvas van de Griekse studentengemeenschap in Nederland. Klouvas is 25, studeert aan de TU Delft en volgt de ontwikkelingen in zijn vaderland via de sociale media. In Griekenland is hij stemgerechtigd, maar in Nederland is er op de ambassade nog geen mogelijkheid om op afstand te stemmen.

Voor zijn leeftijdsgenoten zijn het moeilijke verkiezingen. "Ze hebben geen vertrouwen meer, de partijen hebben het verpest." Klouvas doelt daarmee op de socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie. De twee partijen die al tientallen jaren om de beurt regeren. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de financiële problemen van Griekenland.

"De toekomst ziet er niet goed uit en dat hebben we toch aan hen te danken. Ze vragen ons nu om daar voor op te draaien. Dus eigenlijk zou elke jongere uit principe niet op ze moeten stemmen." Toch ziet hij wel een vorm van vernieuwing binnen de gevestigde partijen. "Via mijn netwerk op internet kom ik een hoop nieuwe mensen tegen die campagne voeren op een andere manier, gericht tegen de corruptie."

Extremen

De kleine partijen vormen volgens Klouvas geen alternatief. "Er zijn zoveel verschillende extreme partijen. Moet het nu zover komen dat zij straks gaan regeren, vraag ik me af. Ik denk niet dat het goed is voor Griekenland."

De extreme partijen zoals de Coalitie van Radicaal-Links en de extreem-rechtse Gouden Dageraad hebben aangekondigd dat ze de hervormingsmaatregelen zullen terugdraaien als ze aan de macht komen. "Ik word daar moedeloos van." Dat geldt ook voor de minder extreme kleine partijen: "Ze hebben niet de kennis en de kunde, het vertrouwen is er niet."

Betere toekomst

Klouvas ziet wel positieve veranderingen in Griekenland. Vooral op het gebied van corruptie en cliëntelisme. "Het inzetten van een bekende om aan een baantje te komen, dat is not done tegenwoordig. Van iemand die op zo'n manier aan een baan komt, wordt nu gezegd: hij verdient het niet. De meeste mensen zetten nu in op hun kwaliteit in plaats van op hun netwerk."

Veel Grieken gaan volgens hem veel bewuster met geld om. "Daar waar voorheen wel eens op te grote voet werd geleefd, is dat nu voorbij".

Dat de Griekse bevolking de oude politiek zat is, lijkt wel duidelijk. Maar hoe zit het met de jongere generatie, stappen zij nu in de politieke arena? "Studenten zijn altijd wel politiek actief geweest", zegt Klouvas. "Maar de bewegingen waar ze in zaten, waren altijd gelinkt aan politieke partijen. Daardoor werden ze als het ware gebrainwashed met de 'oude mentaliteit'. Dat verandert nu, er worden andere bewegingen gevormd. Ik ben er heilig van overtuigd dat de jongere generatie zich wil inzetten voor een betere toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl