Duitse president houdt 5 mei-lezing

Vlaggen op Bevrijdingsdag»
Vlaggen op Bevrijdingsdag ANP

De Duitse bondspresident Joachim Gauck houdt vanochtend de jaarlijkse 5 mei-lezing tijdens een besloten bijeenkomst in de Grote Kerk in Breda.

Gauck houdt zijn verhaal over vrijheid op uitnodiging van het Comité 4 en 5 mei. De president is de eerste Duitser die de lezing mag houden. Onder de aanwezigen zijn demissionair premier Rutte en prins Willem-Alexander.

Bevrijdingsvuur

In Wageningen is rond middernacht het traditionele Bevrijdingsvuur ontstoken bij hotel De Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse overgave. Ruim 2000 lopers verspreidden het vuur daarna naar alle provincies.

Aan het begin van de middag steekt demissionair premier Rutte het bevrijdingsvuur aan op het Kasteelplein in Breda en geeft daarmee het officiële startsein voor de viering van Bevrijdingsdag. Het thema is dit jaar 'Vrijheid geef je door'.

In diverse steden in Nederland zijn Bevrijdingsconcerten. De NOS zendt vanavond een impressie uit van de toernee van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid, Alain Clark, Go Back To The Zoo en Nick & Simon, langs de 14 festivals. De uitzending wordt vanaf 22.00 uur live gepresenteerd door Winfried Baijens vanaf het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle.

Concert aan de Amstel

In Amsterdam is koningin Beatrix vanavond aanwezig bij het jaarlijkse Concert aan de Amstel. Ze ontvangt daar ook de Duitse president Gauck. Naar verwachting zullen weer duizenden mensen op bootjes en langs de kant het concert bijwonen.

Op de Amstel treedt het Noord Nederlands Orkest op, dat dit jaar het 150-jarig jubileum viert. Het NNO staat onder leiding van de in Zwitserland geboren dirigent Michel Tabachnik. De drie solisten zijn Guus Meeuwis, soulzangeres Sabrina Starke en mezzosopraan Karin Strobos.

Het orkest speelt onder andere werk van Shostakovich, muziek uit de film Harry Potter en een lied van Ramses Shaffy.

Bevrijdingsdag bij de NOS:
NOS 5 mei-lezing 2012, 11.25 - 12.00 uur op Nederland 1
NOS Bevrijdingsdag 2012, 20.30 - 22.10 uur op Nederland 1
NOS Artiesten voor de Vrijheid 2012, 22.00 - 22.30 uur op Nederland 3
U kunt de uitzendingen ook volgen via nos.nl

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Bevrijdingsdag geopend met toespraak Duitse president In Breda werd het officiële startsein gegeven voor Bevrijdingsdag. Verslaggever Mattijs van de Wiel was erbij.
  • Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen Afgelopen nacht werd in Wageningen het startschot gegeven voor Bevrijdingsdag. Verslaggever Arjan Hoefakker van Omroep Gelderland... was erbij.
  • Breda klaar voor start Bevrijdingsdag De start van al Bevrijdingsdag is in Breda. Verslaggever Mattijs van de Wiel is erbij.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 54 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 49 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio