NOS NieuwsAangepast

Tuvalu vreest supermaan

Inwoners van Tuvalu in de Stille Zuidzee maken zich zorgen over de 'supermaan' die zondag verschijnt. De maan zal dan groter en helderder zijn dan de andere volle manen dit jaar. Doordat het vlak voor springtij volle maan is, zal de zeespiegel voor de eilandengroep tot gevaarlijke hoogte stijgen.

De maan staat zondag in zijn zogenoemde perigeum, dat betekent dat de maan het dichtst bij de aarde staat. De afstand van de maan tot het midden van de aarde is dan 356.955 km. Die supermaan kan een extra getijdewerking tot gevolg hebben, maar volgens veel wetenschappers is dat effect nauwelijks te merken.

Toch maakt Tuvalu, dat bestaat uit een verzameling eilanden die amper boven zee uitkomen, zich grote zorgen. Het hoogste punt van het land is maar 5 meter boven zeespiegel. Berekeningen laten zien dat het water na de supervolle maan twee maal zal stijgen tot meer dan 3 meter. Daardoor komt een groot deel van het belangrijkste eiland Funafuti onder zeeniveau te liggen.

'King tide'

Deze tijd van het jaar heeft de eilandengroep te maken met het 'king tide' seizoen. Daardoor komt het water soms al over het rif heen. Dit jaar kwam het water zelfs uit de bodem van poreus koraalrots omhoog. Veel akkers kwamen daardoor blank te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl