NOS NieuwsAangepast

Holocaust herdacht met Requiem

De NOS zendt vanavond aansluitend op de Dodenherdenking op de Dam de documentaire 'De Vergeten Holocaust' uit, over het lot van Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog.

De Sinti en Roma vielen, net als de Joden, tijdens de Tweede Wereldoorlog ten prooi aan de zuiveringen van de nazi's. In de geschiedenisboeken is weinig aandacht voor de gruwelen die de zigeuners, zoals de Sinti en Roma in de volksmond worden genoemd, in die tijd is aangedaan.

De documentaire volgt twee Sinti die terugkeren naar Auschwitz, waar zij ieder hun persoonlijke verhaal vertellen.

Requiem voor Auschwitz

Een van hen is de Nederlandse Sinto Roger 'Moreno' Rathgeb. Hij componeerde het Requiem voor Auschwitz, ter herdenking van alle slachtoffers van de nazi's. De NOS zendt de compositie om 23.00 uur uit op Nederland 2.

Het Requiem is een bijdrage van de Roma- en Sinti-gemeenschap aan de herdenkingscultuur in de Nederlandse samenleving.

Rathgeb nam zich 14 jaar geleden, na een bezoek aan Auschwitz, voor een Requiem te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten.

Requiem

Net als veel Sinti-muzikanten was Rathgeb autodidact. Pas op latere leeftijd leerde hij het notenschrift. Met dit Requiem schreeft hij voor het eerst een klassiek stuk, waarin hij met kleine accenten verwijst naar de zigeunermuziek. Het kostte hem tien jaar om het Requiem te voltooien, omdat de thematiek hem zo aangreep.

Het Requiem is gisteren in première gegaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het stuk wordt uitgevoerd door het enige professionele Sinti- en Roma-orkest ter wereld, de Philharmonischer Verein der Sinti und Roma uit Frankfurt. In het najaar wordt het Requiem nog ten gehore gebracht in Krakau, Boekarest, Frankfurt, Praag en Boekarest.

NOS Dodenherdenking, 18.45 - 20.25 uur, Nederland 2 en van 19.50 - 20.25 uur op Ned. 1 en Ned. 3 NOS De Vergeten Holocaust, 20.25 – 20.55 uur, Nederland 2 NOS Het Requiem voor Auschwitz, 23.00 – 00.00 uur, Nederland 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl