NOS NieuwsAangepast

Nationaal Comité wil verbondenheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat mensen vanavond in verbondenheid deelnemen aan Dodenherdenking. De organisatie zegt dat in reactie op de discussies over het herdenken van Duitse slachtoffers op 4 mei.

"De afgelopen dagen is opnieuw gebleken dat er verschillend kan worden aangekeken tegen de herdenking. Dergelijke verschillen zijn er altijd al geweest", zegt het comité.

Oudoom

Zo speelt in Vorden de discussie over het herdenken van tien Duitse militairen die daar begraven liggen. Veel mensen willen dat de gemeente en de burgemeester zich daarvan distantieren en dat de Duitse graven geen onderdeel van de herdenking zijn. De uitspraak van een kort geding over de herdenking in Vorden is om 16.00 uur.

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zou een gedicht worden voorgedragen van een scholier uit Helmond. Hij verhaalt daarin over zijn oudoom die in de oorlog bij de Waffen-SS zat. Na ophef hierover heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de voordracht geschrapt.

Het Federatief Joods Nederland (FJN) wil dat het bestuur van het comité per direct opstapt. Dat zei de organisatie in het radioprogramma Stand.nl. FJN is ook de organisatie die het kort geding tegen de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, heeft aangespannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl