NOS NieuwsAangepast

Chinese dissident belt Congres VS

De Chinese activist Chen Guangcheng heeft het Amerikaanse Congres via een rechtstreekse telefoonverbinding om hulp gevraagd.

De blinde Chen belde vanuit een ziekenhuis in Peking en was voor de Congresleden te horen via een mobiele telefoon die voor een microfoon gehouden werd. Zijn boodschap werd live vertaald door een tolk.

Rust

Chen zei behoefte te hebben aan rust. "Ik wil naar de VS komen om te rusten. Ik heb de afgelopen 10 jaar geen rust gehad."

Ook wil hij graag in contact komen met de Amerikaanse minister Clinton van Buitenlandse Zaken, die op dit moment in Peking is voor een jaarlijks overleg tussen China en de VS. "Ik wil minister Clinton ontmoeten. Ik hoop dat zij mij verder kan helpen."

Huisarrest

De activist zat in China vier jaar lang in de gevangenis omdat hij kritiek had geleverd op de Chinese overheid. Hij staat bekend om zijn strijd tegen de eenkindpolitiek. Nadat zijn gevangenisstraf in 2010 was afgelopen, werd hij onder huisarrest geplaatst.

Vorige week vluchtte hij naar de Amerikaanse ambassade. Deze verliet hij nadat de Chinese autoriteiten zouden hebben gedreigd zijn vrouw dood te slaan. Inmiddels verblijft hij in een ziekenhuis in Peking vanwege een gebroken voet. Die liep hij op tijdens zijn vlucht naar de ambassade.

In het telefoongesprek gaf Chen verder aan vooral bezorgd te zijn over zijn familie. "Ik maak me veel zorgen om de veiligheid van mijn familie en ik wil graag weten hoe het met ze gaat."

Test

De Republikein Smith, die de bijeenkomst van het Congres leidde, bestempelde het geval van Chen als een test voor zowel China als de VS. "De Chinese autoriteiten zullen moeten bewijzen of ze Chen kunnen beschermen en de VS moet nu laten zien of de mensenrechten er echt toe doen", reageerde hij.

Smith liet weten binnenkort de regering-Obama aan de tand te voelen over de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl