NOS NieuwsAangepast

Zorg over Palestijnse hongerstakers

Door correspondent Monique van Hoogstraten

In Israël zijn tussen de 1600 en 2000 Palestijnse gevangenen hun derde week van hongerstaking ingegaan. Sommigen protesteren omdat ze maandenlang gevangen zitten zonder aanklacht of proces, veel anderen tegen de algemene slechte omstandigheden in de gevangenis.

De speciale VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Richard Falk, noemt de mensenrechtenschendingen in Israëlische gevangenissen appaling, oftewel "verschrikkelijk".

Twee van de hongerstakers zijn in kritieke toestand. Het zijn Bilal Diab en Thae'r Halahla. Zij stopten op 1 maart met eten en leven 65 dagen op water en zout. Hun advocaat pleitte vandaag voor het Israëlisch Hooggerechtshof voor hun vrijlating. De uitspraak volgt, gezien hun toestand, waarschijnlijk snel.

Administratieve hechtenis

De twee protesteren tegen hun 'administratieve hechtenis'. Ze zijn door het leger opgepakt op basis van informatie van de Israëlische inlichtingendienst. Die informatie blijft geheim, voor henzelf en hun advocaat. Volgens Israël komt met openbaarmaking de veiligheid van het land in gevaar.

Dat betekent in de praktijk dat er geen aanklacht komt en geen proces. Er zitten in Israël zo'n 300 Palestijnen in 'administratieve hechtenis'. Die kan voor 6 maanden worden opgelegd en daarna onbeperkt worden verlengd met steeds 6 maanden. Thae'r Halahla zit nu bijna 22 maanden vast, Bilal Diab 9 maanden.

Veel andere hongerstakers zijn wel veroordeeld, of hun zaak is nog onder de rechter. Sommigen zijn veroordeeld omdat ze lid zijn van een verboden organisatie, anderen omdat ze een aanslag hebben gepleegd. Zij protesteren niet tegen hun hechtenis, maar tegen de omstandigheden in de gevangenis.

Omstandigheden

Volgens de Israëlische organisatie Physicians for Human Rights voldoen de omstandigheden in de gevangenis niet aan de internationale standaard. Veel gedetineerden mogen al jaren geen familiebezoek ontvangen. Sommigen zitten in eenzame opsluiting. Dat is een vorm van fysieke straf die de Israëlische wet niet toestaat, zegt de organisatie. Volgens Physicians for Human Rights worden gevangenen regelmatig op een vernederende manier lichamelijk onderzocht, zonder de bijbehorende medische zorg.

De organisatie begeleidt veel hongerstakers, maar krijgt nauwelijks toestemming om hen te bezoeken, zegt een woordvoerder.

VN-kritiek

Ook de rapporteur van de Verenigde Naties uitte deze week forse kritiek. Hij noemt het gevangenisregime voor Palestijnen "verschrikkelijk" of "weerzinwekkend". De hongerstaking is volgens hem een protest "tegen onrechtmatige procedures bij arrestaties, arbitraire gevangenschap en slechte omstandigheden in de gevangenis".

Hij noemt het Israëlische antwoord op de hongerstaking "schokkend, maar niet verrassend in het bredere kader van de bezetting". Hongerstakers moeten hun persoonlijke bezittingen inleveren of worden in isolatie geplaatst.

Het is lastig om van Israëlische kant een reactie te krijgen op de hongerstaking. De woordvoerder is al twee dagen onbereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl