NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak om herdenking Vorden

De organisatie Federatief Joods Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Bronckhorst vanwege de omstreden dodenherdenking in Vorden.

Voor het eerst kunnen deelnemers aan de herdenking ook stilstaan bij de tien Duitse soldaten die in Vorden begraven liggen. De Joodse organisatie wil dat de gemeente en de burgemeester zich ervan distantiëren door de Duitse graven niet te bezoeken.

Kritiek

FJN-voorzitter Loonstein noemt het grievend en misselijkmakend om ook Duitse soldaten die op de begraafplaats liggen te herdenken. Hij zegt dat hij honderden afkeurende reacties heeft gekregen. "Er zijn mensen geestelijk en fysiek ziek van deze gedachte", zei hij.

Uit het hele land komt volgens hem kritiek. "Als zelfs het Simon Wiesenthal Centrum kritiek heeft op deze herdenking dan is dat niet niks."

"Foute burgemeester"

De burgemeester benadrukte vandaag dat het een normale dodenherdenking wordt: na de herdenking kunnen mensen langs de graven lopen, ook langs die van de Duitse soldaten. Niemand wordt dus gedwongen de Duitsers te herdenken, zegt hij.

Volgens de voorzitter van Federatief Joods Nederland is het bezoeken van de Duitse graven wel degelijk onderdeel van de herdenking en staat dat ook op de website van de gemeente.

"Ik denk dat de burgemeester de naam foute burgemeester zou moeten krijgen als hij in '40-'45 had rondgelopen", zegt Loonstein. Hij noemt het onbestaanbaar dat een Nederlandse burgemeester niet weet wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Neonazi's

Ook een andere Joodse actiegroep heeft een protestactie aangekondigd. Op internet gaat het verhaal dat er neonazi's bij de herdenking in Vorden willen zijn.

Het kerkhof in Vorden is een van de weinige plaatsen in Nederland waar nog Duitse militairen begraven liggen. De meesten zijn naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in Limburg overgebracht.

Het kort geding dient morgenochtend om 10.00 uur in Zutphen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl