NOS NieuwsAangepast

Kladjes Petit Prince gevonden

In Frankrijk zijn twee pagina's van een kladversie van 'Le Petit Prince' gevonden. De bladzijden werden twee maanden geleden ontdekt tussen de bezittingen van een verzamelaar. Ze zijn te zien bij een veilinghuis in Parijs waar ze op 16 mei onder de hamer komen.

De twee dunne blaadjes werden tussen andere papieren gevonden die een verzamelaar liet taxeren voor de veiling. De eigenaar had geen idee dat het om een kladje van het beroemde boek ging, omdat het handschrift van schrijver Antoine de Saint-Exupéry moeilijk te ontcijferen is.

Uniek

'Le Petit Prince' is wereldwijd het meest vertaalde Franse boek. Het kwam uit in 1943, een jaar voordat Saint-Exupéry vermist raakte als Franse gevechtspiloot. Het kinderboek gaat over een buitenaards mannetje dat zeven planeten aandoet, waaronder de aarde.

Van het boek waren tot nu toe geen kladversies bekend. Het originele manuscript ligt in een bibliotheek in New York, waar het via een Amerikaanse vriendin terechtkwam na de dood van Saint-Exupéry.

Op de twee pagina's zijn onbekende delen uit de hoofdstukken 17 en 19 te lezen. Ook komt er een personage in voor (een drukke man op aarde) dat ontbreekt in de definitieve versie van het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl