NOS NieuwsAangepast

Grieken naar eiland om te stemmen

Door verslaggever Eva Wiessing, op Chios

Een paar dagen voor de verkiezingen wordt het steeds drukker op de vluchten en de veerboten van Athene naar het Griekse eiland Chios. Het ligt een paar kilometer voor de Turkse kust, acht uur varen vanuit de haven van Athene. Een hele reis dus, maar Grieken stemmen nou eenmaal liever op hun geboortegrond.

Bovendien krijgen leden van de twee traditionele regeringspartijen, de Pasok en Nieuwe Democratie, hun reiskosten volledig vergoed. Hele families worden daarom overgevlogen naar Chios. Het is een oude gewoonte die ondanks de crisis gewoon doorgaat.

De twee coalitiepartijen zijn de laatste tientallen jaren gewend om het land om de beurt te besturen, maar dit keer is alles anders. Voor de parlementsverkiezingen van zondag hebben de gevestigde partijen alle stemmen hard nodig.

Geld op

De socialistische Pasok, onder leiding van oud-minister van Financiën Evangelos Venizelos en het conservatieve Nieuwe Democratie van Antonis Samaras gaan zwaar verliezen, dat staat vast. Veel kiezers vinden dat de twee partijen de crisis hebben veroorzaakt en dat ze die de afgelopen twee jaar totaal verkeerd hebben aangepakt.

Bovendien heeft de oude politieke orde de kiezer nog maar weinig te bieden, nu het geld op is. "Vroeger beloofden ze je van alles", vertelt een gepensioneerde zeeman. "Als je iets voor je zoon of dochter moest regelen, ging je naar je parlementslid toe. Iedereen had z'n eigen politicus. Ik had iemand van Nieuwe Democratie."

Nu zijn er geen banen meer te vergeven. De komende drie jaar moet Griekenland volgens de internationale afspraken 150.000 ambtenaren ontslaan. En er is ook geen geld voor nieuwe bouwprojecten.

Beloftes

Pasok-parlementslid Elpida Tsouri vertegenwoordigt haar eiland al 12 jaar in Athene. Ze heeft nog nooit zo'n moeilijke campagne gehad, vertelt ze. "Ik organiseer geen grote verkiezingsbijeenkomsten meer, ik reis niet meer rond op het eiland. Ik heb alleen kleine ontmoetingen met groepjes kiezers van 10 hooguit 15 man. Ik geef ze dan gelegenheid om stoom af te blazen en probeer daarna ons standpunt uit te leggen". Collega's op andere plaatsen in het land, die wel op verkiezingsbijeenkomsten verschijnen, worden bekogeld met yoghurt en ijskoffie.

We vragen haar naar de beloftes uit de vorige verkiezingen. De nieuwe jachthaven, die voor veel werkgelegenheid zou zorgen, ligt er verlaten bij. Aan de betonnen kades liggen een paar verroeste veerboten te wachten op de sloop. De haven werd aangelegd door het aannemersbedrijf van haar oom, maar werd nooit afgebouwd.

Met het gloednieuwe ziekenhuis, even verderop, is hetzelfde aan de hand. Het gebouw staat er, maar kan niet in gebruik worden genomen zolang het niet helemaal af is. De Europese Unie heeft er voor 18 miljoen euro aan meebetaald. Artsen vertellen dat de apparatuur voor de IC al vijf jaar geleden is aangeschaft, maar het staat allemaal nog ingepakt in de dozen. De garantie is voorbij.

"Dat ziekenhuis, dat is 31 mei klaar", zegt Tsouri stellig. "En we gaan ook meer personeel aannemen om de patiënten te kunnen behandelen. Maar de jachthaven, daar zijn wat juridische problemen mee. Die zullen we oplossen en dan kan er weer een aanbesteding gemaakt worden, zodat de bouw kan worden afgerond. Misschien dat we geld kunnen vrijmaken uit het Europees Structuurfonds."

Folderen

Haar kiezers geloven het allemaal niet meer. Op Chios kwam Pasok bij de vorige verkiezingen als grootste partij uit de bus, met bijna 50 procent van de stemmen. Dit keer lijkt de partij op hooguit 25 procent uit te komen, nauwelijks meer dan Syriza, de links-radicale coalitie.

Aristotelis Tymbas staat als vierde op de lijst voor die partij op Chios. Hij staat elke dag te folderen op de boulevard langs de haven van Chios. De hoogleraar filosofie is voor het eerst in zijn leven kandidaat. Hij kijkt naar boven, naar een vliegtuig dat boven de baai z'n draai maakt voor de landing.

"Wij kunnen die vliegreizen vanuit Athene niet betalen voor onze leden", zegt hij, in de wetenschap dat zijn partij het goed gaat doen komende zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl