NOS NieuwsAangepast

Griekse partijen strijden online

Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

Met nog een paar dagen te gaan tot de parlementsverkiezingen vragen veel Grieken zich af hoe hun land straks geregeerd moet worden.

De kans dat de traditionele grote partijen een meerderheid kunnen vormen na aanstaande zondag is kleiner dan ooit, blijkt uit de laatste opiniepeilingen. Met negen partijen die de kiesdrempel waarschijnlijk gaan halen, is de kans op een stabiele coalitie erg klein.

Pasok-leider Venizelos waarschuwde de Griekse kiezer nog maar een keer: "Laat u niet leiden door bitterheid en woede. Het heeft geen zin om op partijen te stemmen die het lidmaatschap van de EU op het spel zetten, door de opgelegde hervormingen terug te draaien". Want dat is de boodschap waarmee bijna alle andere partijen kiezers proberen te trekken.

Yoghurt

De gevestigde partijen Pasok en Nieuwe Democratie hebben zelf niet veel te bieden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de economische malaise waar Griekenland de afgelopen jaren in terecht is gekomen.

De partijleiders zijn zich daar zeer bewust van, want ze voerden hun campagne tot nu toe vooral vanaf de sociale media en in TV studio's. Ze zijn huiverig voor traditionele openbare bijeenkomsten, want in de afgelopen twee weken werden politici uitgejouwd en bekogeld met yoghurt.

De socialistische Pasok probeert in een professioneel gemaakte campagnefilm in te spelen op de eigen kracht van Griekenland. Een winkelier, een lerares met haar gezin en een afgestudeerde student, alledrie zien de toekomst positief, ondanks hun problemen. Ze hebben maar één boodschap: "Wij Grieken worstelen, maar we zullen het redden".

Het campagnefilmpje van de conservatieve ND draait vooral om leider Antonis Samaras. Met dreigende muziek op de achtergrond vertelt hij dat dit het begin kan zijn van een nieuwe tijd, een nieuwe politiek. "Geef mij uw stem, want Griekenland kan het, Griekenland zal slagen."

Kleine partijen

Een belangrijke rol is weggelegd voor de kleine partijen, ook al hebben zij veel minder middelen om campagne te voeren. Bijvoorbeeld linkse splinterpartijen, populistisch rechts en de meer gematigde Liberalen.

De communisten (KKE) hadden voorheen al een vaste kern van kiezers. Ze staan bekend om hun harde standpunten. Samenwerken met andere linkse partijen willen ze niet. Bij deze verkiezingen richten ze zich op het anti-Europese sentiment.

Met foto's van gaarkeukens, wanhopige Grieken en dramatische muziek. "Laat ze je niet weer beroven. Het is niet de schuld van de bevolking dat de staat zo veel schulden heeft. Pasok en ND, ze hebben allebei dezelfde plannen. Alleen wij hebben het beste met het Griekse volk voor. We moeten uit de EU stappen en de schuld niet terugbetalen."

Extreem-rechts

Een partij die flink in opkomst is, is de extreem-rechtse Gouden Dageraad. De partij speelt niet alleen in op de armoede en de crisis, maar ook het grote immigratieprobleem. Volgens opiniepeilingen zullen de rechts-extremisten makkelijk de kiesdrempel halen, doordat veel Grieken een proteststem willen geven. Ze houden zelfs klopjachten op migranten.

Zo manifesteren ze zich ook op YouTube, in een film met patriottistische marsmuziek en beelden van demonstraties. "Zij die ons land tot deze chaos hebben gebracht, moeten de gevangenis in. Wij zijn voor een nieuwe Griekenland. Een Griekenland voor de Grieken."

De coalitie van Radicaal Links wil niet verder met de overeenkomst zoals die is gesloten met de Europese Unie. Ze hebben hun handtekening er niet onder gezet en daarom is hun slogan: "Zij hebben beslist zonder ons, wij gaan verder zonder hen." Ook deze partij trekt waarschijnlijk veel stemmen weg van de gevestigde orde.

In totaal zijn er 32 partijen die meedoen aan de verkiezingen van zondag. Ze zijn zeer verdeeld en op voorhand lijken de meesten niet bereid om samen te werken met andere partijen, laat staan met de twee grote regeringspartijen. Het wordt voor veel Grieken de moeilijkste beslissing bij verkiezingen in jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl