NOS WielrennenAangepast

Giro d'Italia zoekt nieuwe helden

In de 94 voorgaande edities van de Giro d'Italia eindigde er altijd minimaal één Italiaan bij de beste vijf in het eindklassement. En ook in 2012 gaan de 'thuisrijders' hoge ogen gooien. Met de 'papieren' winnaar van 2011 voorop.

Hij staat als winnaar op de erelijst, maar over tien jaar zullen weinigen nog weten dat Michele Scarponi in 2011 eigenlijk zijn meerdere had moeten erkennen in Alberto Contador. De Spanjaard werd echter met terugwerkende kracht geschorst en raakte onder meer zijn eindzege in de Giro kwijt.

In 2012 is Scarponi de topfavoriet bij de start van de Giro op 5 mei in het Deense Herning. Maar dat is eerder uit armoede dan uit weelde.

Toppers afwezig

Achter de Lampre-kopman maken ook de Italiaan Domenico Pozzovivo (Colnago), de Spanjaard Joaquim Rodríguez (Katjoesja) en de Tsjech Roman Kreuziger (Astana) hun opwachting, maar dan houdt het qua podiumkandidaten snel op. Veel klassementstoppers laten de eerste grote ronde van 2012 links liggen.

Zo mijden liefst acht renners uit de toptien van de Tour van 2011 de komende Giro. Alleen Damiano Cunego (zevende) en Ivan Basso (achtste) zijn aanwezig in Herning, maar dat lijkt meer een verplichting dan een vrijwillige keuze.

Basso gaf al aan de Giro alleen te willen rijden als hij echt in topvorm is en dat is de Italiaan van Liquigas, die de Giro in 2006 en 2010 won, dit jaar vooralsnog niet. Cunego rijdt de ronde in dienst van Scarponi en gaat hooguit voor ritzeges.

En dan is er ook nog Vincenzo Nibali. De Liquigas-kaptein toonde al zijn goede vorm door de Ronde van Trentino te winnen en tweede te worden in Luik-Bastenaken-Luik, maar ook hij richt zich dit jaar liever op de - qua moeilijkheidsgraad wat lichtere - Tour de France.

"Geen Boonen of Pantani"

De nieuwe koersdirecteur van de ronde uit ondertussen kritiek op de schare Italiaanse toppers. "Op dit moment is er geen enkele renner die de Italiaanse massa kan bespelen. We hebben goede coureurs als Basso, Scarponi, Nibali en Cunego, maar niet iemand die een heel land aanspreekt, zoals Tom Boonen in België", stelt Michele Acquarone.

"De meeste Italiaanse fans hunkeren naar een renner als Marco Pantani. We moeten hopen dat zich onder het vele Italiaanse talent een nieuwe Armstrong of Pantani bevindt. Maar daar hebben we geen enkele invloed op."

"Wat we wel kunnen doen, is voor een zo groot mogelijk internationaal publiek zorgen en onze wedstrijd laten groeien, zodat we er klaar voor zijn als een topcoureur zich aandient die door alle fans wordt omarmd", legt Acquarone de keuze voor een start in Denemarken uit.

Mortirolo en Stelvio

Naast de eerste drie etappes in Scandinavië heeft de Giro nog meer bijzondere ritten in petto. Zo is daar met name de koninginnenrit op de voorlaatste dag, met de Mortirolo als opwarmer en de Stelvio als slotklim.

"Als koersdirecteur heb ik twee wensen. Ik hoop dat de koninginnenrit naar de Stelvio beslissend zal zijn, maar het liefst heb ik dat er in de afsluitende tijdrit nog drie of vier coureurs meedingen naar de roze trui. Italianen, buitenlanders, talenten en veteranen, net zoals in de Tirreno dit jaar, dat zou een mooie mix zijn."

Nieuwe Contador

En Acquarone hoopt tenslotte op een nieuwe Contador. "Het zou prachtig zijn als we een nieuwe Alberto Contador te zien krijgen. Ik hoop echt op een surprise."

Temidden van de armoede aan ronderenners gaan wel de twee beste sprinters ter wereld van start in de Giro. En nasst Mark Cavendish en Matthew Goss behoort ook voormalig wereldkampioen sprint op de baan Theo Bos tot de deelnemers.

De Rabobank-renner kan zelfs Mark Renshaw voor zijn karretje spannen om zich voor het eerst echt te meten met de mondiale top. Naar verwachting zijn er zeven kansen voor de rappe mannen, al is geen enkele rit totaal vlak.

Ploegentijdrit

De Giro begint en eindigt met een individuele tijdrit en tussendoor staat er ook nog een ploegentijdrit op het programma.

RitDatumEtappeLengte15 meiHerning - Herning8,7 km *26 meiHerning - Herning206 km37 meiHorsens - Horsens190 km8 meiRustdag49 meiVerona - Verona32,2 km**510 meiModena - Fano199 km611 meiUrbino - Porto Sant'Elpidio207 km712 meiRecanati - Rocca di Cambio202 km813 meiSulmona - Lago Laceno 229 km914 meiSan Giorgio nel Sannio-Frosinone 171 km1015 meiCivitavecchia - Assisi187 km1116 meiAssisi - Montecatini Terme243 km1217 meiSeravezza - Sestri Levante157 km1318 meiSavona - Cervere121 km1419 meiCherasco - Cervinia205 km1520 meiBusto Arsizio - Lecco/Pian dei Resinelli172 km 21 meiRustdag1622 meiLimone dul Garda - Falzes/Pfalzen174 km1723 meiFalzes/Pfalzen - Cortina d'Ampezzo187 km1824 meiSan Vito di Cadore - Vedelago139 km1925 meiTreviso - Alpe di Pampeago197 km2026 meiCaldes/Val di Sole - Passo dello Stelvio218 km2127 meiMilano - Milano31,5 km** Individuele tijdrit , ** Ploegentijdrit

http://nos.nl/artikel/304441-zwaar-slotweekeinde-in-95ste-giro.html

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl