NOS NieuwsAangepast

Tweede verdachte overval gepakt

De tweede verdachte van de roofoverval waarbij de Haagse juwelier Ruud Stratmann omkwam, is opgepakt. De 19-jarige Sandro Grigolia is in Georgië aangehouden, heeft de politie Haaglanden bekendgemaakt.

Grigolia heeft zich aan het eind van de middag met enkele familieleden bij de Nederlandse ambassade in de Georgische hoofdstad Tblisi gemeld. Daar heeft hij zich bekendgemaakt en gevraagd om zijn eigen aanhouding.

De gewaarschuwde Georgische politie heeft de 19-jarige vervolgens gearresteerd. De Nederlandse en Georgische justitie overleggen nu over de uitlevering.

Tweede verdachte

Vannacht werd de andere verdachte al gearresteerd. De politie pakte de 19-jarige Ziya Borukcu op straat in de Schilderswijk in Den Haag op.

Bij de beroving op de Haagse juwelier schoten de twee overvallers Stratmann in zijn winkel neer. De juwelier overleed later in het ziekenhuis. De twee verdachten waren sinds de overval, vorige week woensdag, voortvluchtig. De politie verspreidde gisteren hun namen en foto's.

"Verdiende straf"

Burgemeester Van Aartsen zegt in reactie op de aanhoudingen dat "het fantastisch is dat politie en OM deze laffe moordenaars te pakken hebben". Hij voegt daar meteen aan toe dat de aanhoudingen het leed van mevrouw Stratmann en haar naasten niet kan verzachten.

Volgens de Haagse burgemeester heeft informatie van burgers geholpen om de twee zo snel te vinden. "De lieden die nu zijn gepakt en die hun eigen hebzucht belangrijker vonden dan het leven van een mens, kunnen nu hun verdiende straf krijgen", aldus Van Aartsen.

Bloemenzee

Vanmiddag konden belangstellenden afscheid nemen van Ruud Stratmann. De juwelier lag opgebaard in zijn winkel, in een kist met teksten en tekeningen van zijn naasten.

In en rond de winkel was het een zee van bloemen. Ook was er de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. Vrijdag wordt Stratmann gecremeerd.

"Domme idioot"

De vader van Ziya Borukcu kan niet begrijpen dat zijn zoon de overval heeft gepleegd. In een interview met RTL Nieuws zegt Usler Borokcu dat hij niet snapt dat zijn zoon "zo'n domme, stomme idioot is geweest" en dat Ziya "natuurlijk straf moet krijgen".

Usler Borokcu heeft zijn zoon sinds de arrestatie vannacht niet meer gesproken. Hij weet dus ook niet of Ziya heeft bekend.

De verslagen vader weet niet wat zijn zoon bezielde. "Hij ging met de verkeerde vrienden om. Ik wist dat hij twee vrienden had die fout waren, maar Sandro kende ik niet."

Usler Borokcu voegde daar aan toe te hopen dat Sandro Grigolia ook snel zou worden gepakt, nog niet wetende dat die zich bij de ambassade in Tblisi had gemeld.

Oproep

Gisteravond deed de moeder van Borukcu bij de NOS een oproep aan haar zoon om zich te melden bij de politie, vlak voordat hij in de Haagse Schilderswijk werd opgepakt. De vrouw zei niet te geloven dat haar zoon de moord heeft gepleegd. "Hij is een rustige jongen", zei ze. "Hij zou zoiets nooit durven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl