Terreurverdachte VS schuldig

Een rechtbanktekening van de verdachte»
Een rechtbanktekening van de verdachte AFP

In de Verenigde Staten is een man schuldig bevonden aan het beramen van een aanslag op de metro van New York. Adis Medunjanin, een in Bosnië geboren Amerikaan van 28, kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Medunjanin wilde in september 2009, voor de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001, een zelfmoordaanslag plegen in de metro.

Medunjanin werkte samen met twee voormalig klasgenoten, die nog wachten op hun veroordeling. Samen reisden de drie naar Pakistan, waar ze een training kregen van al-Qaida. De twee klasgenoten van Medunjanin legden een belastende verklaring af, in de hoop op een lagere straf.

Heilige oorlog

Volgens de advocaat van Medunjanin reisde zijn cliënt naar Pakistan op basis van een romantisch beeld van de jihad, de heilige oorlog. Hij zou met de Taliban hebben willen vechten, maar nooit van plan zijn geweest om dood en verderf te zaaien in New York, de stad waar zijn familie zich vestigde. De aanklager sprak dat tegen en zei dat het doel was om zoveel mogelijk mensen te doden.

In september 2009 werd een handlanger van Medunjanin opgepakt. Medunjanin en de derde verdachte werden gearresteerd in januari 2010.

Op 7 september wordt bekend welke straf Medunjanin krijgt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio