NOS NieuwsAangepast

Drankgebruik jonge tieners gedaald

Het alcoholgebruik onder jongeren van 11 en 13 jaar is in Nederland sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie naar het welzijn van kinderen van 11, 13 en 15 jaar in Europa en Noord-Amerika.

Tussen 2005 en 2010 zijn Nederlandse tieners minder gaan drinken, blowen en roken. Ook hebben ze minder vaak onveilige seks. Wat alcoholgebruik betreft scoren Nederlandse kinderen van 11 en 13 jaar bijna het laagst.

De onderzoekers concluderen verder dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn. Zo'n 95% van de ondervraagde Nederlandse kinderen zeggen dat ze erg tevreden zijn over hun leven.

Comazuipers

Het onderzoek wordt elke vijf jaar gehouden in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. In totaal zijn 200.000 kinderen in Europa en Noord-Amerika onderzocht. Onder de instellingen die aan het onderzoek meewerken, zijn het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht.

Vorige week kwamen Nederlandse kinderartsen nog met alarmerende cijfers over drankgebruik door jongeren naar buiten. Volgens hen is het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging buiten bewustzijn in het ziekenhuis is beland vorig jaar opnieuw gestegen. Vorig jaar werden 762 comazuipers opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl