NOS NieuwsAangepast

Zweedse korhoenders in Twente

Op de Sallandse Heuvelrug bij Almelo worden vanavond vijf korhoenders uit Zweden uitgezet. Het initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming is een uiterste poging om de vogelsoort in Nederland te behouden.

Het Overijsselse natuurgebied is de laatste regio in Nederland waar het korhoen nog leeft. Het zijn er nog maar een stuk of tien. Onder meer door het verdwijnen van voed- en broedgebieden is het aantal de afgelopen jaren fors afgenomen.

Voortplanten

Eerdere pogingen om de populatie korhoenders te vergroten, liepen op niets uit. Zo is geprobeerd om ze zelf te fokken en om de omstandigheden in het heidegebied te verbeteren, maar dat hielp allemaal niet.

Omdat in het noorden van Zweden veel korhoenders leven, is besloten om er een aantal naar Twente te halen. Het zijn vier hanen en een hen, die vorige week zijn gevangen. Volgens de initiatiefnemers is dit een goede periode om ze uit te zetten, omdat ze zich doorgaans in het voorjaar voortplanten.

Omstreden

Het initiatief is niet onomstreden. De Faunabescherming denkt dat het Zweedse korhoen niet gewend is aan de Nederlandse omstandigheden en hier niet zal overleven. De iniatiefnemers vinden het echter het proberen waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl