NOS NieuwsAangepast

'OM loog over inzet burgerinfiltrant'

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen een vernietigend vonnis in een slepende zaak over de smokkel van 300 kilo heroïne van Turkije naar Nederland. De rechtbank heeft het OM in de zaak niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens de de rechters is er in de zogeheten Benoit-zaak een criminele burgerinfiltrant ingezet en dat is een verboden opsporingsmethode.

De partij drugs werd in 2005 in Helmond onderschept. Tijdens het proces in 2006 rezen er direct al vragen over de mogelijke inzet van een criminele burgerinfiltrant door de Turkse justitie. De officier van justitie heeft volgens de rechtbank gelogen over de samenwerking met Turkse justitie. "Zorgelijk", noemt de rechtbank dat in het vonnis.

Ontkenning

Toenmalig minister Hirsch Ballin liet in 2007 aan de Kamer weten dat er geen sprake was van een burgerinfiltrant. In het tv-programma Nova ontkende ook een topman van het KLPD dat er illegale opsporingsmethoden waren gebruikt. Die topman is nu hoofdofficier van justitie in Rotterdam.

Het inzetten van criminele burgerinfiltranten is in Nederland verboden sinds de IRT-affaire. In de jaren negentig experimenteerde de politie met criminele infiltranten in drugsorganisaties, maar dat liep volledig uit de hand. Alleen in terrorisme-zaken is dat opsporingsmiddel nog toegestaan.

Geen eerlijk proces

De rechtbank concludeert in het vonnis dat in de Benoit-zaak wel degelijk in Turkije een criminele burgerinfiltrant is ingezet. De Nederlandse liaison-officer moet daarvan hebben geweten. Bovendien werkten de Nederlandse en Turkse politie zo nauw samen, dat er in feite sprake is van één onderzoek, oordeelt de rechtbank. Het was ook de bedoeling dat de infiltrant van Nederland een beloning zou krijgen voor zijn werk.

Omdat de inzet van criminele burgerinfiltranten in Nederland niet is toegestaan, hadden de verdachten in Nederland niet mogen worden vervolgd, oordeelt de rechtbank. En omdat de infiltratie niet in het Nederlandse strafdossier is verantwoord, hebben de verdachten geen kans gehad op een eerlijk proces. De rechtbank heeft het OM daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Het OM is het niet met dat vonnis eens en gaat in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl