NOS NieuwsAangepast

'Murdoch ongeschikt als topman'

Mediamagnaat Rupert Murdoch wist van de afluisterpraktijken bij zijn krant News of the World, maar heeft daar niets tegen gedaan. Klokkenluiders die de zaak in de openbaarheid wilden brengen, werden gedwarsboomd, zegt een onderzoekscommissie van het Lagerhuis in een rapport. De commissie zegt ook dat Murdoch niet geschikt is om een internationaal bedrijf te leiden.

In het rapport staat dat Murdoch en zijn zoon James, die de leiding had bij News of the World, de commissie onjuist hebben geïnformeerd over de omvang van het schandaal. Ook andere oud-leidinggevenden van de krant en uitgever News International krijgen er in het rapport van langs; zij legden valse verklaringen af en worden mogelijk vervolgd.

Laat stadium

De commissie zegt verder dat James Murdoch veel eerder wist van de afluisterpraktijken bij News of the World dan hij heeft toegegeven. Murdoch zei voor de commissie dat hij pas in een laat stadium over de afluisterpraktijken is geïnformeerd.

Die bewering werd tegengesproken door onder anderen de oud-hoofdredacteur van News of the World, die zei dat Murdoch al sinds 2008 wist dat er bij de krant systematisch werd afgeluisterd.

Gehackt

De afluisterpraktijken bij News of the World kwamen vorig jaar aan het licht. Redacteuren van de krant hadden de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler gehackt. Dat leidde tot een golf van verontwaardiging. Eigenaar Rupert Murdoch besloot uiteindelijk de krant op te doeken.

De Lagerhuis-commissie is de eerste die de afluisterpraktijken bij News of the World heeft onderzocht. Er loopt nog een onderzoek van de commissie-Leveson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl