Marine Le Pen: ik stem blanco

Marine Le Pen van het Front National na haar 1 mei-toespraak»
Marine Le Pen van het Front National na haar 1 mei-toespraak AFP

Marine Le Pen heeft de Franse kiezers gezegd dat ze zondag in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zelf moeten bepalen op wie ze gaan stemmen. Zelf gaat ze blanco stemmen. Dat zei de leider van het extreem-rechtse Front National in een toespraak tijdens de 1-mei viering van haar partij in Parijs.

Sterk

Nicolas Sarkozy en François Hollande zijn overgebleven als enige kandidaten in de tweede ronde. Ze dingen beiden naar de gunst van de kiezers van Le Pen. Haar partij behaalde tijdens de eerste ronde van de verkiezingen bijna 18 procent van de stemmen. Dat was niet genoeg om mee te doen aan de tweede ronde, maar niet eerder stond extreem-rechts zo sterk in Frankrijk.

Tijdens haar toespraak maakte Le Pen de overgebleven kandidaten uit voor leugenaar: "Beiden hebben gelogen. Geen van de hervormingen die ze voorstellen, zal worden gerealiseerd. Morgen niet, overmorgen niet. Ze hebben het Europese stabiliteitspact getekend en dat heeft ons onze laatste soevereiniteit uit handen geslagen."

Slecht nieuws

Dat Le Pen geen voorkeur uitspreekt voor één van beide kandidaten, is geen goed nieuws voor Nicolas Sarkozy. Die weet dat hij z'n achterstand in de peilingen alleen kan goedmaken, als hij een groot deel van de Front National-stemmers terugwint. Hij sprak de afgelopen weken met harde taal over het immigratiebeleid in de hoop zo zieltjes te winnen bij extreem-rechts.

Deel deze pagina

Video

Le Pen (Front National) stemt blanco

Op 6 mei zijn de Franse presidentsverkiezingen en het ziet er niet best uit in de peilingen voor Nicolas Sarkozy. Links heeft de... rijen gesloten, achter kandidaat François Hollande, maar rechts rolt ruziënd over straat. Dat bleek ook vandaag weer tijdens een bijeenkomst van het extreem-rechtse Front National.

Audio

  • 'Blanco stem vooral wantrouwen richting Sarkozy' Het was dé vraag waar heel politiek Frankrijk zich de afgelopen dagen mee bezighield: welk stemadvies geeft Marine Le Pen van... Front National? U hoort correspondent Ron Linker.
  • Hollande voert campagne op begraafplaats 1 mei, Dag van de Arbeid. In Frankrijk is dat een belangrijke feestdag. Nicolas Sarkozy en Marine Le Pen vierden het in Parijs met... toespraken. Maar de socialistische François Hollande was er niet bij. Hij voerde campagne op een nogal macabere plek.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1318 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 7187 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2644 keer afgespeeld

Meer video en audio