NOS NieuwsAangepast

Wietpas vaak geen echte pas

De coffeeshops in het zuiden van het land zijn vanaf vandaag besloten clubs. Alleen met de zogenoemde wietpas is het nog mogelijk om cannabis te kopen.

Wietverkopers mogen zelf bepalen op welke manier ze controleren of mensen lid zijn. Meestal krijgen klanten geen pas in hun portemonnee. Zo maakt The Grass Company in Tilburg en Den Bosch bijvoorbeeld gebruik van het legitimatiebewijs van klanten.

Uittreksel

Registratie kan bij de coffeeshops zelf. Klanten moeten een geldig legitimatiebewijs laten zien en een uittreksel van de Gemeentelijke Basis Administratie overhandigen, van maximaal vier weken oud. Die gegevens worden opgeslagen in de computer van de winkel. Het lidmaatschap geldt maar voor één coffeeshop, maximaal een jaar.

Leden moeten, net als voorheen, minimaal 18 jaar oud zijn. Coffeeshops mogen volgens de wet maximaal 2000 geregistreerde klanten hebben. Eigenaren schatten in dat het een probleem kan worden, wanneer Nederlandse toeristen zich voor één joint willen aanmelden bij een coffeeshop.

Overlast

Alleen mensen die in Nederland wonen, komen in aanmerking voor registratie. Het kabinet wil daarmee de overlast van buitenlanders in de grensgebieden terugdringen.

Veel coffeeshops zijn tegen de wietpas, omdat ze het onnodige bureaucratie vinden. Ook zijn ze bang dat de handel zich verplaatst naar de illegaliteit.

Volgens The Grass Company druppelen vandaag maar weinig klanten binnen. "Ik denk dat we er enkele tientallen hebben gehad, veel minder dan normaal", zegt een woordvoerder in een reactie. De coffeeshop spreekt van een "dramatische situatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl