'Nieuwe FNV moet democratischer'
De opvolger van de FNV moet één voorzitter krijgen, die rechtstreeks door de leden wordt gekozen. Dat staat in het conceptplan voor De Nieuwe Vakbeweging (DNV), dat PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma heeft gepresenteerd.
Klijnsma heeft samen met vier andere 'kwartiermakers' onderzocht welke vorm De Nieuwe Vakbeweging moet krijgen. Eind vorig jaar besloot de Federatie Nederlandse Vakbeweging zich op te heffen, na grote onenigheid over het pensioenakkoord.
In de plannen van de commissie-Klijnsma staat dat de nieuwe vakbeweging sterk democratisch moet worden. Leden moeten directe invloed en zeggenschap krijgen op alle niveaus.
De leden mogen zelf bepalen hoe zij zich organiseren. Lid worden van een vakbond moet makkelijker worden, net als het wisselen van bond. Wie lid wordt, is automatisch lid van het grotere geheel, de koepel van De Nieuwe Vakbeweging. Mensen kunnen ook lid worden van de bond van ongebonden leden.
Oprichtingscongres
De commissie stelt voor dat er binnen de koepel een gekozen ledenparlement komt. Dat wordt het belangrijkste orgaan dat bepaalt wat er gebeurt. De macht van de voorzitters van de 19 vakbonden wordt ingeperkt.
De Nieuwe Vakbeweging moet ook mensen gaan helpen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Mensen van werk naar werk helpen is een belangrijke nieuwe taak in een tijd van crisis, schrijft de commissie.
De 19 FNV-vakbonden bespreken de komende weken in eigen kring de plannen van de commissie-Klijnsma. In juni moeten alle plannen klaar zijn. Op 23 juni is het oprichtingscongres van De Nieuwe Vakbeweging. Dan moet blijken welke FNV-bonden kiezen voor vernieuwing.