NOS NieuwsAangepast

Failliet Saab levert Spyker winst op

Autobouwer Spyker heeft het jaar 2011 verrassend afgesloten met een nettowinst van 16,2 miljoen euro. Door het faillissement van Swedish Automobile, het vroegere Saab, kreeg Spyker eenmalig 53,7 miljoen euro.

Daarmee werd het negatieve bedrijfsresultaat van bijna 14 miljoen euro omgezet in winst en werden bijna alle bankkredieten afgelost,. Daardoor zijn de rentelasten van Spyker fors gedaald.

Schuld

De financiële positie van Spyker is in één klap verbeterd van zwaar verlieslatend met hoge schulden in een bedrijf met nagenoeg geen schulden. Met de curatoren van Saab, Great Britain Ltd, kwam Saab overeen om de schuld van 24,9 miljoen euro om te zetten in 500.000 euro in contanten en aandelen.

Spyker-eigenaar Victor Muller: "We hebben in de afgelopen twee jaar enorme verliezen geleden vanwege de consolidatie van Saab. Door het wegvallen van Saab worden die verliezen ten dele teruggedraaid en dat levert volgens de internationale boekhoudregels IFRS dit bedrag op."

Groeiperspectieven

Saab ging eind vorig jaar failliet. Muller liet twee weken geleden de naam Swedish Automobile weer veranderen in Spyker. Volgens Spyker zijn er veelbelovende groeiperspectieven met een sterke orderportefeuille, voor onder meer de Spyker C8 Aileron.

De autobouwer denkt dit jaar 30 tot 40 wagens van dit model op bestelling te bouwen in de fabrieken in Zeewolde en Coventry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl