NOS NieuwsAangepast

Kredietverlening in Europa lager

De groei van de kredietverlening in de eurozone is in maart afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

Banken verleenden wel 0,6 procent meer leningen aan huishoudens, maar dat was minder dan de 1,1 procent groei in februari.

Grotere buffers

Veel banken zijn door de zwakke economie en spanningen op de financiële markten terughoudend en strenger geworden bij kredietverlening. Geld aantrekken is voor banken duurder geworden en door strengere kapitaaleisen zijn banken gedwongen grotere financiële buffers aan te leggen.

Ondanks de meer dan 1000 miljard euro die banken onlangs goedkoop geleend hebben bij de ECB, blijkt dat geld niet of nauwelijks in de economie te stromen. Het geld wordt door banken, met name Italiaanse en Spaanse banken, vooral gebruikt om staatsobligaties aan te kopen zegt de ECB.

Vraag gedaald

Vrijdag bleek uit onderzoek van de ECB en De Nederlandsche Bank dat ook de vraag naar leningen, vooral van hypotheken en bedrijfsleningen, in de eerste drie maanden van dit jaar is gedaald.

Nederlandse banken verwachten dat ook in het tweede kwartaal de vraag naar krediet blijft afnemen. Eén op de drie banken geeft aan strenger te zijn geworden bij het verstrekken van een hypotheek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl