NOS NieuwsAangepast

Kamervragen over erfbelasting

Het CDA stelt Kamervragen over de financiële problemen die mensen tegenkomen als ze een huis hebben geërfd. Uit een NOS-enquête onder notarissen bleek vandaag dat een toenemend aantal erfgenamen in financiële nood zit.

Mensen die een huis erven, zijn vaak duizenden euro's per jaar kwijt doordat ze in de vastzittende woningmarkt het huis niet verkocht krijgen. Ze moeten niet alleen de hypotheekrente betalen, maar ook onder meer erfbelasting.

Voor het betalen van die erfbelasting kan twee jaar uitstel worden aangevraagd, maar volgens CDA-Kamerlid Omtzigt moet die termijn drie jaar worden. Hij wijst erop dat een huis gemiddeld 23 maanden te koop staat.

'Beneficiaire aanvaarding'

Net als de notarissen ziet Omtzigt ook voordelen aan het principe van 'beneficiaire aanvaarding'. Nu is het zo dat een erfenis automatisch wordt verkregen, tenzij iemand duidelijk aangeeft dat niet te willen. De notarissen vinden dat de wettelijke norm moet worden dat erfgenamen de nalatenschap onder voorwaarden aanvaarden. Het voordeel is dat ze niet plotseling met enorme lasten worden geconfronteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl