NOS NieuwsAangepast

'Ruimteonderzoek NL wegbezuinigd'

Het Nederlandse ruimteonderzoek dreigt te worden wegbezuinigd. Daarvoor waarschuwen 125 wetenschappers in een brandbrief, meldt de Volkskrant.

Nu wordt er elk jaar zeven ton uitgetrokken voor Nederlandse experimenten tijdens gewichtsloosheid. Onderzoeksfinancier KNAW wil dat Nederland geen geld meer toekent aan de experimenten omdat die te weinig zouden opbrengen.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Nederland als een van de weinige landen wel degelijk heeft geprofiteerd van het onderzoek. André Kuipers testte in 2004 in het ruimtestation ISS lampen voor de openbare ruimte. Die leveren nu per jaar zo'n 25 miljoen euro op, zegt de krant.

De brandbrief van de wetenschappers gaat naar onderzoeksfinanciers KNAW en NWO en het ministerie voor Onderwijs en Wetenschap.

Domino-effect

De wetenschappers vrezen een domino-effect: Nederland zou ook niet meer willen meebetalen aan het ELIPS-programma van de ESA. Investeren in dat progamma is noodzakelijk om experimenten aan boord te krijgen.

Als dat vervalt, betaalt Nederland nog wel aan het onderhoud van het ruimtestation waar Kuipers nu zit, maar kan het er volgens de wetenschappers geen gebruik meer van maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl