NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor piraat in VS

Een Somalische man die in de VS terechtstaat voor piraterij is door een jury schuldig bevonden. Hij zal daardoor automatisch levenslang krijgen van de rechter.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de belangrijkste piraat die tot nu toe in een Amerikaanse rechtszaak is veroordeeld.

Mohammad Saaili Shibin was namens de piraten onderhandelaar bij de kaping van een Amerikaans jacht en een vrachtschip dat onder Duitse vlag voer. Bij de kapingen vielen in 2010 meerdere doden.

Gemarteld

Een schip van de Amerikaanse marine volgde het gekaapte jacht toen dat richting Somalië koerste. Toen Amerikaanse commando's het schip enterden na te zijn beschoten, vermoordden de piraten alle vier de Amerikaanse gijzelaars.

De bemanning van het Duitse vrachtschip, voornamelijk Indiërs, werd gemarteld om een hoger losgeld te krijgen. Het schip werd na acht maanden overgedragen aan de reder, na betaling van 5 miljoen dollar losgeld.

In de VS zijn tot nu toe elf Somaliërs tot levenslang veroordeeld wegens piraterij. Drie anderen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld voor piraterij-moorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl