NOS NieuwsAangepast

Rellen bij betoging in Kuala Lumpur

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn rellen uitgebroken bij een betoging voor eerlijke verkiezingen. Agenten gebruikten traangas en waterkanonnen toen betogers de versperring rond het centrale Merdeka-plein doorbraken.

Tienduizenden Maleisiërs zijn de straat op gegaan uit woede over de verkiezingen, die voor juni staan gepland. Van de regering mag er maar één week campagne worden gevoerd. De demonstranten vinden dat de oppositie daardoor geen eerlijke kans krijgt om de macht te doorbreken van de regeringspartij, die de absolute meerderheid heeft.

Blokkades

De politie heeft een groot deel van het centrum van Kuala Lumpur afgegrendeld. Het Merdeka-plein werd hermetisch afgesloten met blokkades en prikkeldraad, nadat een rechter had bepaald dat daar niet mag worden gedemonstreerd.

De betogers zeiden vooraf dat ze zich aan het verbod zouden houden, maar dat ze wel zouden proberen zo dicht mogelijk bij het symbolisch belangrijke plein te komen.

Hervormingen

In juli vorig jaar zette de Maleisische politie bij een betoging ook waterkanonnen en traangas in. Dat leidde tot veel kritiek op premier Najib Razak, die vervolgens hervormingen beloofde. Hij staat echter ook onder druk van de conservatieve vleugel van zijn eigen partij, die de macht in handen wil houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl