NOS NieuwsAangepast

Ponta nieuwe premier Roemenië

Een paar uur na het vallen van de regering in Roemenië, heeft president Basescu de sociaal-democraat Victor Ponta aangewezen als nieuwe premier. Hij moet binnen 10 dagen een regeerakkoord schrijven, een kabinet samenstellen en een meerderheid krijgen in het parlement.

De rechtse regering is gevallen na een motie van wantrouwen, die was ingediend door twee oppositiepartijen, de socialistische PSD van Ponta en de liberale PNL.

Onvrede

In het parlement heerste al maanden onvrede over het bezuinigingsbeleid van de centrum-rechtse premier Ungureanu die pas 3 maanden in functie was.

In Roemenië wordt bijna dagelijks geprotesteerd tegen de bezuinigingen. Oud-premier Ungureanu wilde de ambtenarensalarissen verlagen en de btw verhogen om de economie aan te jagen. Ook wilde hij staatsbedrijven privitiseren. Ponta is daar tegen, volgens hem zou het Roemenië tot een kolonie van buitenlandse bedrijven maken.

Victor Ponta behoort tot de linkervleugel van zijn partij. Hij is een bewonderaar van de socialistische revolutionair Che Guevarra.

Verkiezingen

De nieuwe premier blijft niet lang in functie. In november zijn er parlementsverkiezingen. De gemeenteraadsverkiezingen van 10 juni worden gezien als belangrijke graadmeter voor de populairiteit van de politieke partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl