EK-druk op Oekraïne neemt toe

Timosjenko op een archieffoto uit 2011»
Timosjenko op een archieffoto uit 2011 Russavia / wikimedia commons

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Friedrich verwacht dat Europese politici niet naar het EK-voetbal in Oekraïne gaan, als de Oekraïnse oud-premier Timosjenko geen betere behandeling krijgt. Zij zou in de gevangenis zijn mishandeld door bewakers.

Op tv waren beelden te zien van de blauwe plekken op het lichaam van Timosjenko. Ze zit een gevangenisstraf van 7 jaar uit voor staatsondermijnende activiteiten. Ook staat ze nog terecht voor belastingontduiking.

Uit protest is ze in hongerstaking gegaan. Timosjenko heeft een hernia. Volgens de Duitse artsen die haar behandelen, is ze de laatste tijd zowel lichamelijk als geestelijk achteruit gegaan.

Onmenselijke behandeling

Minister Friedrich, die ook sport in zijn portefeuille heeft, zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat hij in het stadion in Charkiv staat te juichen, terwijl een paar kilometer verderop Timosjenko een onmenselijke behandeling krijgt.

Gisteren zegde de Duitse president Gauck al een reis naar Oekraïne af, uit protest tegen de behandeling van Timosjenko. Bondskanselier Merkel vindt dat de kwestie snel opgelost moet worden. Merkel heeft nog geen concrete plannen om naar het EK te gaan, maar laat dat voor een deel ook afhangen van de kwestie.

Volgens Berlijn is het proces tegen de oud-premier vooral een politieke afrekening. Oekraïne organiseert het EK samen met buurland Polen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio