EK-druk op Oekraïne neemt toe

Timosjenko op een archieffoto uit 2011»
Timosjenko op een archieffoto uit 2011 Russavia / wikimedia commons

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Friedrich verwacht dat Europese politici niet naar het EK-voetbal in Oekraïne gaan, als de Oekraïnse oud-premier Timosjenko geen betere behandeling krijgt. Zij zou in de gevangenis zijn mishandeld door bewakers.

Op tv waren beelden te zien van de blauwe plekken op het lichaam van Timosjenko. Ze zit een gevangenisstraf van 7 jaar uit voor staatsondermijnende activiteiten. Ook staat ze nog terecht voor belastingontduiking.

Uit protest is ze in hongerstaking gegaan. Timosjenko heeft een hernia. Volgens de Duitse artsen die haar behandelen, is ze de laatste tijd zowel lichamelijk als geestelijk achteruit gegaan.

Onmenselijke behandeling

Minister Friedrich, die ook sport in zijn portefeuille heeft, zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat hij in het stadion in Charkiv staat te juichen, terwijl een paar kilometer verderop Timosjenko een onmenselijke behandeling krijgt.

Gisteren zegde de Duitse president Gauck al een reis naar Oekraïne af, uit protest tegen de behandeling van Timosjenko. Bondskanselier Merkel vindt dat de kwestie snel opgelost moet worden. Merkel heeft nog geen concrete plannen om naar het EK te gaan, maar laat dat voor een deel ook afhangen van de kwestie.

Volgens Berlijn is het proces tegen de oud-premier vooral een politieke afrekening. Oekraïne organiseert het EK samen met buurland Polen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6732 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 87 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 224 keer afgespeeld

Meer video en audio