Piratenpartij Duitsland: grijze haren na groeistuipen?

De Duitse Piratenpartij is razendsnel gegroeid, maar dat blijkt niet altijd een garantie voor succes. De club worstelt met haar snelle groei. Morgen is er een landelijk congres, dat overschaduwd wordt door financiële problemen en schandalen.

De Piratenpartij bestaat sinds 2006 en maakt een stormachtige opkomst mee. In 2011 wist de partij in twee deelstaatverkiezingen voldoende stemmen te winnen om in het parlement te komen. Binnenkort komen daar misschien nog twee bij, Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Volgens sommige peilingen zouden de Piraten de derde partij van Duitsland worden, als er rond deze tijd landelijke verkiezingen zouden zijn.

Voorman Sebastian Nerz begon met de partij als voorvechter van totale vrijheid op het internet. Daarna kwamen er andere standpunten bij, die vaak te maken hebben met een kleinere rol van de overheid. "De overheid moet niet te veel voorschrijven", zegt correspondent Wouter Meijer.

Scherven ruimen

Maar voor de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen moet de Piratenpartij nog wat scherven ruimen. Zo was er de rel rondom de NSDAP-uitspraak van Martin Delius. Die zei in een interview dat de opkomst van de partij "zo snel als die van Hitlers NSDAP tussen 1928 en 1933" verloopt. Delius trok zich hierna terug als kandidaat lijsttrekker.

Ook groeide de kritiek op het gebrek aan standpunten dat de partij inneemt. Daarop werden onder het motto Jetzt mit mehr inhalt uitgebreide partijprogramma's gepresenteerd voor de deelstaten. Maar ook dat mocht niet baten, een blogger checkte één van de programma's op plagiaat en ontdekte dat bijna de helft was overgeschreven van andere piraten in deelstaten.

Dan de financiën. De Piratenpartij heeft meer dan 26.000 leden in Duitsland, wat veel is voor zo'n jonge partij. Maar de helft van die leden heeft nog geen contributie betaald, waardoor een financiële strop dreigt. De partij hoopt daar een oplossing voor te hebben gevonden: alleen betalende leden mogen stemmen op het landelijke congres.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl