Kritiek PvdA-kiezers op Samsom

PvdA-kiezers steunen het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.»
PvdA-kiezers steunen het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. ANP

Onder de PvdA-kiezers is ruime steun voor het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie gisteren sloten. Dat blijkt uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 14.000 mensen.

Hoewel de PvdA niet bij de totstandkoming van het akkoord was betrokken, staat 65 procent van de kiezers er achter. Van alle kiezers is dat met 69 procent maar net iets meer.

'Geen goede keuze'

Bijna de helft, 49 procent, van de PvdA-kiezers vindt het geen goede keuze van Diederik Samsom om niet mee te doen aan de onderhandelingen over een bezuinigingsakkoord. 40 procent vindt het wel goed dat de nieuwe PvdA-leider buiten de onderhandelingen is gebleven.

Partijleider Sap van GroenLinks wordt wel voluit gesteund door haar kiezers, 87 procent staat achter haar.

Niet alleen het akkoord, ook de afzonderlijke maatregelen kunnen bij de kiezers op veel steun rekenen. Zo is 80 procent van de ondervraagden voor het afschaffen van de renteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken, 73 procent steunt de nullijn voor ambtenaren en 68 procent het versneld verhogen van de AOW-leeftijd.

Peiling De Hond

Maurice de Hond heeft vandaag onderzoek gedaan naar de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Volgens De Hond levert de PvdA vijf zetels in ten opzichte van vorige week. De partij zou op negentien zetels komen. De Hond peilt verder een verlies van twee zetels voor de VVD. Die zou dalen naar 31. Ook de PVV zou twee zetels inleveren.

CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SP staan in de peiling van De Hond juist op winst. CDA en D66 krijgen er twee bij, GroenLinks drie, ChristenUnie en SP allebei één.

Deel deze pagina

Audio

  • Veel PvdA-leden steunen bezuinigingsplannen PvdA steunt het bezuinigingsakkoord niet, maar bijna tweederde van de achterban wél. Een meerderheid van de PvdA-kiezers is het... dus niet eens met de fractie om de bezuinigingsplannen voor komend jaar niet te steunen. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma EenVandaag.
  • Monasch: goede koffietafel met mensen met verschillende mening PvdA-Kamerlid Jacques Monasch nodigde iedereen via twitter uit om vanochtend na te praten over het debat van gisteravond. Hij... noemde het Kunduz koffie.

Video en Audio

Meer video en audio