NOS NieuwsAangepast

Buitenland: revolutie in Nederland

Door onze buitenlandredactie

Na het begrotingsakkoord in Nederland spreken buitenlandse media van een kleine revolutie in politiek Den Haag. Het resultaat wordt verklaard als een gevolg van de Nederlandse consensuscultuur.

Duitsland

''Opgelucht ademhalen in politiek Den Haag", schrijft het Duitse opinieblad Der Spiegel. Het blad schrijft dat het in Nederland een zenuwslopende week was, nadat de minderheidsregering van de vijfde economie van de Europese Unie was afgetreden. Ook zal het akkoord voor opluchting zorgen op de financiële markten.

Het zou een verontrustend signaal zijn als Nederland zich niet aan de Brusselse begrotingsregels had gehouden. Juist omdat Nederland zich samen met Duitsland sterk maakt voor een strenge begrotingsdiscipline binnen de Europese Unie. Vooral nu ook andere Europese landen moeilijke bezuinigingsmaatregelen moeten nemen.

Als Nederland zich niet aan de regels houdt, zou volgens Der Spiegel het einde zoek zijn. Nederland kan ook tevreden zijn met het akkoord omdat daarmee de kredietwaardigheid van AAA voorlopig gegarandeerd lijkt.

De oorzaak van het mislukte Catshuisoverleg zoekt het blad bij Geert Wilders. Die zou niet willen bezuinigen, terwijl Nederland tegelijkertijd flink betaalt om een land als Griekenland overeind te houden.

België

De Belgische krant De Standaard schrijft dat er in een week een kleine revolutie heeft plaatsgevonden in Den Haag. ''De populistische politicus, die vorige week nog alle politieke touwtjes in handen had, deemstert weg.''

De krant constateert dat Geert Wilders geen nieuwe stemmers meer trekt en een deel van zijn huidige achterban verliest aan de ''extreemlinkse SP''.

Verder stelt de krant met lichte ironie vast dat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager een goed bemiddelaar is. ''Een heel andere man dan de onbuigzame minister van Financiën die in Europa weinig compromissen wilde sluiten en almaar op dezelfde nagel bleef kloppen.''

Spanje

''Het is een schoolvoorbeeld van hoe in Nederland politiek wordt bedreven: het model is de consensus'', zo onderstreept Spanjes grootste krant El País de politieke overeenstemming in Nederland.

De kop meldt dat de demissionaire regering haar begroting goedgekeurd krijgt dankzij de steun van links. De ondertitel legt uit dat dit een centrumrechts kabinet is, dat nu overeind wordt gehouden door links-liberalen, groenen en gematigde calvinisten. Volgens de tekst kwam dit akkoord "slechts drie dagen nadat de centrumrechtse regering was gevallen omdat ze in de steek werd gelaten door extreemrechts''.

Onder degenen die niet deelnemen aan het nieuwe akkoord noemt de Spaanse krant "Geert Wilders, de leider van de xenofoben, die de val van de regering had veroorzaakt". Het staat overigens nog te bezien, besluit El País, of de oplossing die dit akkoord brengt, ook overeind zal blijven na de vervroegde verkiezingen van 12 september.

Frankrijk

Op de voorpagina's van de Franse kranten gaat het volop over 'Hollande'. Maar dan niet over het Nederlandse begrotingsakkoord, maar over de presidentskandidaat François Hollande.

Het Nederlandse nieuws kwam te laat voor de meeste ochtendkranten, hoewel bijvoorbeeld de linkse krant Libération er een kort berichtje aan wijdt.

Le Monde prijst het optreden van minister van Financiën, Jan Kees de Jager: Hij is in een paar dagen erin geslaagd een akkoord te smeden, terwijl zeven weken overleg met de regeringspartijen en de PVV, niets opleverden, schrijft de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl