NOS NieuwsAangepast

'Zweedse korhoenders ongewenst'

De Faunabescherming ziet niets in het importeren van Zweedse korhoenders om de zieltogende populatie in Nederland te redden. Volgens de natuurorganisatie is dit kansloos en in strijd met internationale regels.

In Zweden is op dit moment een delegatie van de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De organisaties willen daar vijf korhoenders vangen en uitzetten op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel.

Uiterste poging

De Faunabescherming zegt dat de Zweedse korhoen helemaal niet op de Nederlandse lijkt. "Als de hier levende korhoenders niet kunnen overleven, zullen die onaangepaste Zweedse vogels dat zeker niet kunnen", zegt de natuurorganisatie.

Het uitzetten van de dieren mag volgens internationale regels alleen als de oorzaken van het verdwijnen van de vogel precies bekend zijn. Dat is volgens de Faunabescherming bij de korhoen niet het geval.

Voor de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten is het uitzetten van de Zweedse vogels in Nederland een uiterste poging de korhoen te behouden voor Nederland. Als dit niet lukt, sterft de korhoen hier uit, vrezen de natuurbeschermers. Er zijn nog maar zeven korhoenders in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl