Bosch pakt vierde Europese titel

Edith Bosch heeft voor de vierde keer de Europese titel in de wacht gesleept.

De judoka won in het Russische Tsjeljabinsk in de finale van de klasse tot 70 kilogram met hantei van de Poolse Katarzyna Klys.

Linda Bolder greep in dezelfde klasse net naast een medaille. De judoka was in de strijd om het brons niet opgewassen tegen Juliane Robra. In 2010 eindigde ze bij haar EK-debuut in Wenen ook al als vijfde.

Bolder boekte twee zeges, waarna ze in de kwartfinales van Rasa Sraka verloor. In de herkansingen won ze nog wel van Sally Conway, maar daarna lag ze snel op haar rug tegen Robra.

Bosch niet helemaal fit

Bosch won de Europese titel ook al in 2004, 2005 en 2011. Ze verscheen niet helemaal topfit op de tatami in het Russische Tsjeljabinsk. Een verwaarloosde verkoudheid bezorgde haar in het voorjaar hoge koortsen, die ze met een dubbele dosis prednison moest bestrijden.

Toch kwam ze nauwelijks in de problemen. Bosch won in de aanloop naar de finale overtuigend van de Britse Gemma Gibbons, Erica Barbieri uit Italië en de Zwitserse Juliane Robra.

Lucie Decosse, de grote concurrente van Bosch, deed niet mee aan de EK. De wereldkampioene uit Frankrijk vond het toernooi niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen passen.

Van Emden strandt in herkansing

Anicka van Emden bereikte in de klasse tot 63 kilogram de kwartfinales, maar verloor daarin op ippon van Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. In de herkansing ging ze daarna weer onderuit, tegen de Sloveense Urska Zolnir.

Van Emden had vrij geloot voor de eerste ronde en in de tweede ronde was ze te sterk voor de Oekraïnse Olena Saiko. Voor Van Emden stond er geen olympisch ticket op het spel. De technische commissie geeft de voorkeur aan Elisabeth Willeboordse, die in Tsjeljabinsk ontbreekt.

Esther Stam bleef in de klasse tot 63 kilogram steken in de tweede ronde. Ze verloor in de extra tijd ('golden score') van de Finse Johanna Ylinen. Stam had in de eerste ronde op ippon gewonnen van de Duitse Claudia Malzahn.