Bezuinigingspakket naar Kamer

De bezuinigingen waar vijf fracties het over eens werden, moeten het begrotingstekort volgend jaar precies op 3 procent brengen. Dat blijkt uit het pakket met maatregelen (.pdf) dat minister De Jager naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Jager benadrukt dat het overleg van de afgelopen dagen in een bijzondere politieke situatie is gevoerd, waarbij fracties zich constructief hebben getoond.

Volgens De Jager versterken de maatregelen de economische groei, zijn ze goed voor de overheidsfinanciën en verbeteren ze de werking van de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Ook leveren ze een bijdrage aan de aanpak op het terrein van klimaat, duurzaamheid en energie, schrijft De Jager.

Pensioenleeftijd

Uit het pakket blijkt dat de AOW-leeftijd al in 2013 met één maand omhoog gaat. In de jaren erna wordt de leeftijd in stappen verder verhoogd. Daardoor wordt de pensioenleeftijd in 2019 66 en in 2024 67.

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Vanaf volgend jaar moeten nieuwe hypotheken worden afgelost om in aanmerking te komen voor aftrek. De overdrachtsbelasting blijft 2 procent. De huren voor huurders met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro mogen worden verhoogd met de inflatie vermeerderd met 1 procent.

Verder gaan werkgevers de eerste 6 maanden van de WW betalen. De ontslagvergoedingen worden beperkt en de onbelaste reiskostenvergoeding verdwijnt.

Extra belastingen

Voor ambtenaren geldt twee jaar de nullijn. Hogere inkomens krijgen een extra belasting, een zogenoemde crisisheffing. Het hoge btw-tarief gaat 2 procent omhoog en er komt een extra belasting op het gebruik van fossiele brandstoffen. De bankenbelasting wordt verdubbeld.

Een deel van de bezuinigingen uit het regeerakkoord van 2010 wordt verzacht. Het gaat daarbij om het passend onderwijs, de griffierechten, de natuur, de persoonsgebonden budgetten, het openbaar vervoer, de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg en de btw voor podiumkunsten. De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking uit het Catshuisakkoord gaat niet door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl