NOS NieuwsAangepast

Inhoud bezuinigingspakket

Steeds meer maatregelen worden bekend uit het akkoord waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het vanmiddag eens werden. Zo gaat de AOW-leeftijd volgend jaar al met een maand omhoog. De jaren erna stijgt hij verder. In het pensioenakkoord was nog sprake van verhoging van de AOW-leeftijd in 2020.

Verder komt er een nullijn voor ambtenaren, wordt het ontslagrecht versoepeld en moeten de hoogste inkomens een crisistarief betalen, een extra belasting. De accijns op alcohol en tabak gaan ook omhoog en mensen die naar hun werk reizen mogen minder reiskosten aftrekken.

Er komt een kolenbelasting op bedrijven en werkgevers moeten de eerste zes maanden van de WW betalen. De overdrachtsbelasting blijft 2 procent en de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt.

In vergelijking met de maatregelen waarover in het Catshuis werd gepraat, wordt de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking geschrapt en gaat ook de eigen bijdrage van 9 euro per doktersrecept niet door.

Er worden ook maatregelen uit het regeerakoord uit 2010 verzacht, zoals de bezuinigingen op passend onderwijs en de persoonsgebonden budgetten. Ook de verhoging van de btw op podiumkunsten wordt teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl