NOS NieuwsAangepast

Akkoord over bezuinigingspakket

De Tweede Kamer heeft een akkoord bereikt over een bezuinigingspakket. De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie werden het vanmiddag eens met minister De Jager van Financiën en later stemden ook de fracties ermee in.

Op dit moment zijn de vijf fracties met De Jager voor overleg bijeen. Voor deze bijeenkomst zei De Jager dat het een "zeer constructief overleg was".

De Jager zei dat het akkoord ertoe kan leiden dat Nederland voldoet aan de 3-procentnorm van de Europese Commissie en hij denkt dat de afspraken rust uitstralen naar de financiële markten.

Maatregelen

De details over het akkoord moeten nog worden bekendgemaakt, maar duidelijk is al wel dat de AOW-leeftijd sneller omhoog gaat, dat de ambtenaren er geen salaris bij krijgen, dat de duur van de WW wordt aangepakt en dat er iets gebeurt aan de hypotheekrenteaftrek.

Verder zou het ontslagrecht worden versoepeld en zou de overdrachtsbelasting op 2 procent blijven. De btw op luxe goederen gaat omhoog, net als de accijns op alcohol en sigaretten.

In de afspraken staat ook dat een paar bezuinigingen uit het regeerakkoord uit 2010 worden verzacht. Het zou onder meer gaan om het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget.

Reacties

VVD-fractievoorzitter Blok zei dat iedereen heeft ingeleverd, maar dat Nederland erbij wint. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma benadrukte dat er bij de partijen het besef was dat ze over hun schaduw heen moesten springen. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Sap komt met de afspraken een "eind aan de rechtse wind van de afgelopen anderhalf jaar".

De PvdA, die niet bij het akkoord was betrokken, steunt de afspraken niet. Partijleider Samsom zei dat de pijn niet eerlijk wordt verdeeld.

Debat vanavond

Het Kamerdebat over de bezuinigingen zou oorspronkelijk vanmiddag worden gehouden, maar het is uitgesteld naar 20.30 uur en is dan rechtstreeks te volgen op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl