NOS NieuwsAangepast

Corporatie onder toezicht

Woningcorporatie Laurentius uit Breda staat de komende maanden onder verscherpt toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat schrijft minister Spies in een brief aan de Tweede Kamer. De corporatie verkeert in financiële problemen.

Externe toezichthouder, voormalig bestuurder Lex Pouw bij corporatie Ymere, moet ervoor zorgen dat de corporatie uit de financiële gevarenzone komt. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten geplande en al in gang gezette bouwplannen worden aangepast en moet er een nieuw financieringsplan komen. Dat plan moet 1 juli klaar zijn.

Laurentius staat sinds begin dit jaar al onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financieel toezichthouder op corporaties. De Bredase corporatie verkeert al een tijd in financiële moeilijkheden, onder andere door de tegenvallende verkoop van huurwoningen. De corporatie heeft een B2-status. Dat betekent dat de voorgenomen projecten de corporatie binnen twee jaar in financieel gevaar kunnen brengen.

De minister heeft nu een toezichthouder ingesteld, omdat Laurentius er de afgelopen maanden niet in is geslaagd om een gedegen financieel plan op te stellen. Ook bevatten de lopende en voorgenomen projecten te veel onzekerheden. Bovendien bestaat er twijfel over de capaciteiten van het bestuur en de interne toezichthouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl