NOS NieuwsAangepast

Omstreden nationalisatie dichterbij

De Argentijnse Senaat heeft ingestemd met de nationalisatie van de oliemaatschappij YPF. De senaat ging vrijwel unaniem akkoord met dit omstreden besluit van president Kirchner. Het moet nu alleen nog door het Huis van Afgevaardigden. Ook daar kan de president op een meerderheid rekenen.

Kirchner besloot eerder deze maand dat de staat een meerderheidsbelang in YPF moest krijgen. De grootaandeelhouder, het Spaanse bedrijf Repsol, investeerde volgens haar te weinig in YPF. Daardoor werd Argentinië gedwongen om meer olie en gas in te voeren.

Handelsoorlog

Het besluit van Kirchner schokte de internationale zakenwereld en leidde tot woedende reacties van Repsol en de Spaanse regering.

Madrid dreigde met een handelsoorlog en weet zich daarin gesteund door EU-commissaris Reding. "Wie Spanje aanvalt, valt de hele EU aan", zei ze.

In de Argentijnse Senaat werd het besluit met 63 tegen 3 stemmen goedgekeurd. Als ook het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat, moet een Argentijnse rechtbank de hoogte van de vergoeding vaststellen die de Argentijnse staat aan Repsol moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl