NOS NieuwsAangepast

'Stem later over bankenbelasting'

Demissionair staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de Tweede Kamer "met klem" verzocht om de stemming over de bankenbelasting, die morgen op de agenda staat, tot na het mei-reces uit te stellen.

Door de nieuwe politieke verhoudingen in de Tweede Kamer wil een meerderheid de bankenbelasting verdrievoudigen zodat die 1 miljard euro oplevert. De belasting wordt geheven over de ongedekte schulden van een bank.

Advies

Weekers is bang voor negatieve effecten op de kredietverlening door de banken en wil daarom eerst De Nederlandsche Bank om advies vragen.

"Op die manier kan dat advies van DNB worden meegewogen bij de stemming over het wetsvoorstel, de amendementen en de moties", aldus Weekers in zijn brief aan de Kamer.

Ontsteltenis

De nieuwe plannen van de Kamer leiden tot grote ontsteltenis bij de Rabobank. Volgens topman Piet Moerland beseffen de Kamerleden niet hoe slecht die zijn voor de economie.

De Rabobank zou ongeveer 400 miljoen euro kwijt zijn aan de nieuwe bankenbelasting. Dat kan niet zonder dat de klanten de dupe worden, zegt Moerland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl