NOS NieuwsAangepast

'Newt Gingrich geeft strijd op'

Newt Gingrich is van plan om volgende week uit de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap te stappen. Dat hebben bronnen rond Gingrich tegen Amerikaanse media gezegd.

Het besluit van Gingrich volgt op een vergadering met zijn belangrijkste adviseurs na de vijf verloren voorverkiezingen van afgelopen nacht. Favoriet Mitt Romney won in de staten New York, Connecticut, Rhode Island, Delaware en Pennsylvania.

De oud-gouverneur heeft zo veel gedelegeerden verzameld dat hij ook theoretisch door Gingrich bijna niet meer is in te halen. Dat geldt ook voor de derde kandidaat, Ron Paul. Romney's belangrijkste tegenstander, Rick Santorum, gaf twee weken geleden al op.

Steun aan Romney

Gingrich hoopte op een sterke uitslag in Delaware, maar omdat die uitbleef zou hij besloten hebben om volgende week uit de race te stappen. Volgens de bronnen zal hij Mitt Romney steunen als de kandidaat die het in november tegen zittend president Obama moet opnemen.

Afgelopen nacht eiste Romney de nominatie voor de kandidatuur voor de Republikeinen min of meer op. Hij ging vol in de aanval op president Obama en besteedde geen aandacht aan zijn Republikeinse tegenstanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl