NOS NieuwsAangepast

Weinig aanvragen kinderpaspoort

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat tot nu toe 110.000 ouders een paspoort voor hun kind hebben aangevraagd. Dat is een stuk minder dan minister Spies had gehoopt, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer.

Door Europese regelgeving hebben kinderen vanaf 26 juni een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is dan niet meer voldoende.

In maart kregen al 630.000 ouders een brief van het ministerie waarin stond dat de aanvragen voor 1 mei ingediend moeten zijn zodat de paspoorten voor de zomervakantie klaar zijn.

Controles

Minister Spies zegt dat bij veel ouders de gedachte leeft dat de paspoortcontroles vanaf 26 juni strenger worden. Dat is volgens haar niet het geval.

Wel kan het voor bijvoorbeeld gescheiden ouders die met hun kind op vakantie gaan handig zijn om bepaalde documenten mee te nemen. Het gaat bijvoorbeeld om de geboorteakte of papieren waaruit het ouderlijk gezag blijkt.

Heeft u ooit problemen ondervonden omdat u, naast een paspoort, niet de juiste documenten voor uw kind mee had op reis? Mail naar nosnet@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl