NOS NieuwsAangepast

Anders Breivik: psychiaters logen

Massamoordenaar Anders Behring Breivik zegt dat de psychiaters die hem ontoerekeningsvatbaar verklaarden, bewijzen tegen hem hebben verzonnen. De Noor sprak in de rechtbank van Oslo van "kwaadwillende verzinsels".

Even later nuanceerde hij zijn woorden door de bevindingen van de psychiaters niet kwaadwillend, maar "in ieder geval verkeerd'' te noemen. Breivik zei dat 80 procent van het onderzoek uit leugens bestaat.

Volgens hem hadden de psychiaters geen ervaring met politieke extremisten. Ook zouden ze zo kort na de aanslagen zelf nog in shock zijn geweest.

Toerekeningsvatbaar?

De psychiaters schreven dat de Noor lijdt aan paranoïde schizofrenie. Ook zou hij psychotisch zijn. In de rechtbank zette Breivik zijn bezwaren tegen het onderzoek uiteen. Hij wil niet voor gek worden verklaard, omdat hij vindt dat zijn ideeën over de islam serieus moeten worden genomen. In een tweede onderzoek concludeerden andere deskundigen dat Breivik toerekeningsvatbaar is.

De rechters moeten bepalen van welk onderzoek ze uitgaan. Als ze oordelen dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is, gaat hij voor behandeling naar een kliniek en niet naar de gevangenis.

Bij de aanslagen in Oslo en Utøya kwamen op 22 juli vorig jaar 77 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl