Rabo: bankenbelasting desastreus

Rabobankgebouw in Utrecht»
Rabobankgebouw in Utrecht Foto: Yakibah - Flickr / Creative Commons - by-nc-sa

De Rabobank is fel tegen de invoering van een bankenbelasting. Bestuursvoorzitter Piet Moerland zegt dat die "de economie en het broodnodige herstel ernstige schade zal berokkenen" en rept van desastreuze gevolgen voor Nederland.

Hij roept de politiek dan ook op de belasting niet in te voeren. Moerland zegt dat de banken het geld voor die belasting niet kunnen missen, omdat ze ook al hun buffers moeten verhogen om een bankencrisis in de toekomst te voorkomen. Volgens de bank zal zo'n belasting "een rem op de kredietverlening aan het bedrijfsleven en de woningmarkt zetten".

Kamermeerderheid

Het demissionaire kabinet had plannen om een bankenbelasting in te voeren die zo'n 300 miljoen per jaar moet opleveren. De belasting wordt geheven over de ongedekte schulden van een bank.

GroenLinks en PvdA hebben een alternatief voorstel voor een hogere bankenbelasting die ongeveer 1 miljard per jaar moet opleveren. Een Kamermeerderheid lijkt daar voor te zijn.

Deel deze pagina

Audio

  • Rabo-topman bezorgd over bankenbelasting De baas van de Rabobank, Piet Moerland, heeft vandaag alle afspraken afgezegd. Hij wilde namelijk alle tijd om te bellen met... politici en Kamerleden over de bankenbelasting. De Rabobaas vond tussen het bellen met politici door nog even tijd om te praten met verslaggever Eva Wiessing.

Video en Audio

Meer video en audio