NOS NieuwsAangepast

Hof VS kijkt naar anti-migrantenwet

Door correspondent Wessel de Jong, in Washington

Het Hooggerechtshof in Washington bekijkt vandaag of de hardste anti-migrantenwet die een Amerikaanse staat ooit invoerde, in overeenstemming is met de grondwet.

De anti-buitenlanderwet van de zuidwestelijke staat Arizona is vooral gericht tegen illegale migranten uit Mexico. De zaak voor het Hoogerechtshof heeft daarom grote politieke betekenis. In dit verkiezingsjaar doen zowel Republikeinen als Democraten hard hun best om de 'latino-stem' voor zich te winnen.

De wet geeft de politie het recht om mensen hun migratiestatus te controleren, op basis van huidskleur en kleding. De bedoeling van deze strengere aanpak is dat illegalen een verblijf in Arizona niet meer zullen riskeren. Omdat de pakkans zoveel groter is geworden, hopen de Republikeinen, die de wet hebben geschreven, dat illegalen overgaan tot 'self-deportation'.

Racistisch

De belangrijkste Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft zich een voorstander verklaard van deze zelfdeportatie. Een standpunt dat bij veel latino's impopulair is.

President Obama pakt de wet van Arizona aan, omdat hij het migratiebeleid in de Verenigde Staten gelijk wil houden. Hij ziet niets in een lappendeken van verschillende regelingenen en uiteenlopende straffen. Veel Democraten vinden de wet racistisch.

Bij het Hooggerechtshof worden de nodige protestacties verwacht. De bisschop van Los Angeles, Roger Mahony, zal zich op de trappen van het hof uitspreken tegen de migratiewet. Na afloop van de behandeling van de zaak zal er een processie worden gehouden rond het hof.

Zonder handboeien

De auteur van de wet, Russell Pearce, een voormalig senaatslid van Arizona, zegt deze te hebben geschreven, omdat de federale overheid niet in staat is de landsgrenzen te controleren. "Daarom moet de politie kunnen werken zonder handboeien."

Pearce heeft tegen de NOS gezegd dat hij ervan overtuigd is dat het hof zijn wet niet zal vernietigen. De uitspraak van het hof volgt over een paar maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl