NOS NieuwsAangepast

Pakistan test nucleaire raket

Pakistan heeft met succes een raket gelanceerd, die een nucleaire lading zou kunnen dragen. Dat gebeurde minder dan een week na een vergelijkbare proef door buurland en rivaal India.

Volgens het Pakistaanse leger kwam de Hatf Shaheen-1A-raket, zoals bedoeld, in de Indische Oceaan terecht. Pakistan heeft al vaker raketten gelanceerd die een nucleaire lading kunnen dragen.

Deskundigen zeggen dat de raket een bereik heeft van 3000 kilometer, waardoor de raket ook geschikt is om doelen in India te treffen.

De raket die India vorige week testte heeft een bereik van 5000 kilometer. In theorie zouden daarmee steden in China en Europa bereikt kunnen worden.

Oorlogen

Sinds 1947 hebben Pakistan en India drie oorlogen uitgevochten. In 1998 begonnen beide landen met het testen van nucleaire wapens. De landen informeren elkaar van tevoren als er een proef aan zit te komen.

Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat Pakistan beschikt over 90 tot 110 nucleaire wapens. Het land heeft volgens de Amerikanen het snelst groeiende nucleaire wapenarsenaal ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl