NOS NieuwsAangepast

CDA: verkiezing lijsttrekker

Het partijbestuur van het CDA wil dat de lijsttrekker wordt aangewezen via verkiezingen onder de leden. Dat melden ingewijden in Den Haag. Vanavond moet het officiële besluit vallen.

Tot nu toe droeg het partijbestuur altijd één kandidaat voor, die dan later werd gekozen door het congres. Maar mede onder druk van regionale afdelingen komt het partijbestuur daarvan nu terug.

Kandidaten

Meest genoemde namen van kandidaten zijn die van de ministers Spies en Van Bijsterveldt, fractievoorzitter Van Haersma Buma en staatssecretaris Bleker.

Ook minister De Jager wordt gezien als een belangrijke kandidaat, maar hij zelf heeft verschillende keren gezegd dat hij niet wil.

Geen echte leider

Sinds de verkiezingsnederlaag van het CDA en het opstappen van Balkenende in 2010 heeft de partij geen echte leider meer.

Vicepremier Verhagen is de eerste man van het CDA in het kabinet, Van Haersma Buma leidt de Tweede Kamerfractie en Peetoom is partijvoorzitter.

'Uitstekende kandidaten'

Door de val van het kabinet en de naderende verkiezingen moet er snel een lijsttrekker worden aangewezen. Anders dan in de meeste andere partijen is in het CDA niet duidelijk welke naam het meest voor de hand ligt als nieuwe leider.

Minister Hillen van Defensie zei vanochtend in het NOS Radio1 Journaal dat het CDA vijf tot zes uitstekende kandidaten heeft. "Ik zou wel eens een partij willen zien voor wie dat ook geldt", zei Hillen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl