NOS NieuwsAangepast

Weer toename aantal comazuipers

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging buiten bewustzijn in het ziekenhuis is beland, is vorig jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van kinderartsen in Nederland. Vorig jaar moesten 762 comazuipers worden opgenomen, in 2010 waren dat er 684.

De jongeren bleven vorig jaar ook langer buiten westen, gemiddeld 3 uur en een kwartier. In vergelijking met 2007 is dat ongeveer een uur langer.

De gemiddelde leeftijd van patiënten daalde licht. In 2010 waren de comazuipers 15,6 jaar, vorig jaar 15,3. Volgens Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, was het dieptepunt een jongen van 10 die met een alcoholvergiftiging werd binnengebracht.

De cijfers van 2011 zijn voor het eerst uitgesplitst per provincie. In Noord-Holland werden met 251 comazuipers de meeste jongeren opgenomen. In Drenthe het minste, nog geen 20.

'Probleem begint bij ouders'

De gemeente Amsterdam heeft inmiddels met ziekenhuizen afgesproken dat ouders van comazuipers worden opgeroepen voor een gesprek met een kinderarts. Het gaat daarbij om jongeren die op Koninginnedag vanwege alcoholgebruik naar het ziekenhuis moeten.

Volgens kinderarts Van der Lely is het effectief om de gesprekken met ouders aan te gaan. "Het probleem begint vaak bij ouders van kinderen met alcoholproblemen en daar kan het ook eindigen." Volgens Van der Lely is het plan alleen landelijk niet haalbaar. "Daar zijn te weinig kinderartsen voor beschikbaar."

Heeft u/heb jij ervaring met alcoholvergiftiging bij jongeren? Is jou dat zelf overkomen? Of misschien een vriend/vriendin? Wij komen graag met je in contact. Mail svp nosnet@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl