NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse Unie: stop geweld Sudan

De Afrikaanse Unie dreigt met "passende maatregelen" als Sudan en Zuid-Sudan niet binnen drie maanden een vredesakkoord sluiten. Een woordvoerder zegt dat vertegenwoordigers van beide landen binnen twee weken moeten beginnen met onderhandelingen over het stoppen van "alle vijandelijke uitingen".

De unie wil dat Sudan en Zuid-Sudan hun militairen uit hun buurland terugtrekken en rebellen in de regio niet langer steunen. Ook moeten de landen afspraken maken over olievelden en duidelijke landsgrenzen.

De afgelopen dagen vielen Sudanese vliegtuigen een markt en een olieveld in Zuid-Sudan aan. Daarbij kwamen zeker twee mensen om het leven. Zuid-Sudan ziet de aanvallen als een oorlogsverklaring.

Gisteren veroordeelde VN-chef Ban Ki-moon de bombardementen op Zuid-Sudan. Hij eist een einde aan het geweld en wil een diplomatieke oplossing voor het conflict.

Onafhankelijkheid

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in juli is het geweld in het grensgebied toegenomen. Sudan en Zuid-Sudan zijn het niet eens over de grens. In het gebied liggen belangrijke olievelden, die door beide landen worden geclaimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl